sobota, 21 listopada 2009

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Pięknie pachnie, świetnie smakuje i przydaje się dosyć często. Robiona samodzielnie dodatkowo dostarcza satysfakcji. Każdy z nas i tak wyrzuca skórki po pomarańczach, więc warto je zachować i "spożytkować" a na pewno się przyda.
Nie trzeba od razu na raz zjadać 2 kg pomarańczy żeby zdobyć skórkę. Wystarczy po trochu ją zbierać w torebkę i zamrozić(wcześniej odkroić białą część). Jak już mamy pełen zapas,rozmrażamy i zalewamy wrzątkiem żeby spażyć.Potem kroimy w kosteczkę. W garnku robimy syrop-wodę i cukier zagotować,na szklankę wody jest szklanka cukru. Wrzucamy do syropu skórkę i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż skórka zrobi się lekko przezroczysta. Wlewamy nasze dzieło do słoika, po wystygnięciu wstawiamy do lodówki i gotowe :) Przydaje się nie tylko skórka ale i też syrop-można go dodawać do ciast i deserów. Ostatnio niechcący wyszło mi go bardzo dużo-skórkę zużyłam a syrop został, więc musiałam coś z nim zrobić i dodałam do kakaowych mufinek zamiast cukru. Wyszły przepyszne,z lekkim posmakiem pomarańczy i kakao. Oto one:

Przepis podstawowy taki sam jak na mufinki kawowe tylko bez kawy,cynamonu a zamiast tego troche kakao. Przepis na skórke wg Ewy Wachowicz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz