Składniki na dwie pizze:
3 szkl. mąki
2 dag drożdży
szczypta soli
15 dag kiełbasy
kulka mozzarelli
2 pomidory
przecier pomidorowy
sól, pieprz
Wsypać do miski mąkę, dodać pokruszone drożdże i zalać je kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wlać ok. szklanki ciepłej wody, wsypać sól i zagnieść ciasto. Odstawić ponownie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiełbasę, mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować. Ułożyć na blasze, zawinąć brzegi ciasta do środka (ok. 1 cm). Posmarować wierzch przecierem, ułożyć kiełbasę, mazzarellę i pomidory. Doprawić i piec 25 min. w temp. 250st.C.
Smacznego!
pizza z kiełbasą ma w sobie coś ekstra :)
OdpowiedzUsuńŁadniutka i taka kształtna. Domowa jest najwspanialsza nie ma co się oszukiwać.
OdpowiedzUsuńBez wątpienia, dla mnie te kupne pizze zawsze mają za cienkie ciasto, nawet jak jest na "grubym" :)
OdpowiedzUsuńMożna jeszcze spróbować ciasta z ziemniakami:
OdpowiedzUsuńhttp://cogotowac.pl/domowa-pizza-na-niecodziennym-ciescie,25.html
Wygląda apetycznie. Właśnie poszukuję przepisu na wykorzystanie zbędnych produktów. :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie...Uwielbiam taką domową..:)
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie i ma moje ulubione dodatki :) zapisuję
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarze i cieszę się, że się spodobało :)
OdpowiedzUsuńKaś, czekam na relacje z wypieku :))
Fajnie, że to takie proste i niedrogie danie. Pizzę uwielbiam.
OdpowiedzUsuń