środa, 20 października 2010

Hiszpańska zapiekanka z chipsami i goudą

Bardzo lubię kuchnię meksykańską i hiszpańską, więc gdy zobaczyłam ten przepis, musiałam go wypróbować. Zapiekanka wyszła pyszna i o mało nie zjadłam wszystkich chipsów w trakcie przyrządzania :) Przepis z lipcowego "Sól i pieprz".


Składniki:

4 ziemniaki
125 g nachos (chipsy tortilla)
2 czerwone papryki
2 dymki
20 dag sera gouda
1 czerwona cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju
łyżka posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki posiekanej papryki chili (zamiast tego dodałam sos chili)
sól
pieprz

Obrane ziemniaki gotować 20 min. w osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę. Ja użyłam ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chipsy rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dymki pokroić w krążki. Cebule posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na oleju zeszklić cebulę, czosnek, dymkę i paprykę. Do warzyw wsypać natkę, chili, doprawić solą i pieprzem, wymięszać. Na chipsach rozłożyć warzywa i oprószyć serem. Piec ok. 25 minut na złotawy kolor.
Podawać z dipem z awokado, pomidorową salsą lub gęstą kwaśną śmietaną.


7 komentarzy:

  1. Twoja zapiekanka wygląda obłędnie, poproszę kawałeczek ;).
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja! na pewno wypróbuję, szczególnie ciekawi mnie smak tych zapieczonych wewnątrz chispów
    ale ten ser musiał się ciągnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie;) chętnie się pokuszę na ten przepis ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak najbardziej zachęcam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń