Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
ok. 250 g rodzynek
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru (w wersji mniej słodkiej)
200 g gęstej śmietany
100 ml mleka
2 jajka
Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Układać w formie do mufinek tak, aby wystawały 4 rogi. Rodzynki wymieszać z cukrem waniliowym i nakładać do koszyczków z ciasta. Zmiksować śmietanę, mleko, cukier i jajka. Zalać rodzynki i odstawić na 15 minut. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15-20 minut do momentu zezłocenia się ciasta.
Cieszę się, że przypadły Ci do gustu moje francuskie muffinki. Też piekę ich wiele rodzajów, więc może jeszcze coś u mnie podpatrzysz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam muffinkową dziewczynę! :)
rzeczywiście ślicznie się prezentują :)mnie też, nie wiem nawet kiedy, dopadł mały bzik na punkcie muffinek. i te francuskie pewnie też wypróbuję. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńEmma, z pewnością jeszcze zainspiruje się Twoimi przepisami:)
OdpowiedzUsuńIzabell, cieszę się, że zachęciłam Cię do wypróbowania tych mufinek :)
Również pozdrawiam :)
niesamowicie pysznie wyglądają i napewno je zrobię!
OdpowiedzUsuń