czwartek, 30 grudnia 2010

Pizza z pieczarkami i cebulą

Dziś coś na odmianę pośród ciast i ciasteczek-pizza. Już wspominałam, że  ciasto na spód zawsze robię na bazie tego samego, wypróbowanego przepisu. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, można na wierzch położyć co kto lubi :) Zdecydowanie namawiam do samodzielnego jego upieczenia, nie da się go porównać z kupnym spodem do pizzy. Natomiast ten wariant z cebulą i pieczarkami jest wart polecenia :) Przepis z bardzo starej domowej książki "Ciasta słodkie i wytrawne".




Składniki na 4 małe pizze (jak na zdjęciu):

Ciasto:
2 szkl. mąki
3 dag drożdży
1 szkl. mleka
4 łyżeczki cukru
szczypta soli

Dodatki:
15 dag pieczarek
6 średnich cebul
4 łyżki oleju
koncentrat pomidorowy lub ketchup
15 dag sera żółtego
majeranek
tymianek
papryka w proszku

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i sól. Wlać rozczyn do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na 2 łyżkach oleju, natomiast pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i usmażyć na pozostałych 2 łyżkach oleju.
Gdy ciasto urośnie podzielić je na tyle części, ile planujemy upiec sztuk pizzy. Mogą to być 4 mniejsze lub 2 duże pizze. Rozwałkować placki na grubość 1/2 cm i ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Wierzch posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć cebulę, pieczarki, wszystko posypać przyprawami i startym żółtym serem. Piec w temperaturze 180st. C przez ok. 30 minut.
Moje pizze tak urosły, że gdyby nie foremki, to cebulę i pieczarki zbierałabym z piekarnika :)

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Pyszne to wygląda!mniam,mniam..Życzę Ci szczęśliwego Nowego roku!:)

    OdpowiedzUsuń