Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową tutaj.
Składniki na ok. 15 sztuk:
3 jajka
4 szkl. mąki
4 dag drożdży
5 łyżek cukru
3/4 szkl. mleka
15 dag roztopionego masła
szczypta soli
1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej z syropem
3-4 łyżki tartej bułki (ja pominęłam, ponieważ moja skórka nie posiadała aż tak dużo syropu)
Wyrobić ciasto: jajka, mąka, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, cukier, masło i sól. Gładkie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Wykrawać kółka o trzech wielkościach. Może to być kubek, szklanka i kieliszek. Na największym kółku nakładać skórkę pomarańczową wymieszaną z bułką tartą. Przykryć średnim kółkiem i lekko zlepić brzegi. Na samą górę przylepić najmniejsze kółko.
Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30 minut żeby podrosły. Piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C. Wedle uznania można polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Przepis dodaję do "drożdżowej akcji"
Śliczne drożdżówki - a jaką masz śliczną żyrafę na talerzyku! :)
OdpowiedzUsuńale bym sobie jedną teraz zjadła...chociaż nie...na jednej by się pewnie nie skończyło ;)
OdpowiedzUsuńi cudnie pomarańczowy aromat..
OdpowiedzUsuńDrożdżówki wyglądają mega apetycznie i mają fajny kształt !!! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
uwielbiam drożdzoweczki ;)
OdpowiedzUsuńMuszę to spróbować!! Apetycznie wyglądają!! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że drożdżówki wyszły na zdjęciach tak samo apetycznie, jak naprawdę wyglądały. Jeśli ktoś ma ochotę je zrobić, to jak najbardziej namawiam i polecam :)
OdpowiedzUsuńMniam, wypieki w Moim stylu.
OdpowiedzUsuń