środa, 16 lutego 2011

Podlaskie "karotenki"

To coś innego i lepszego, niż tradycyjne placki. Bardzo pulchne, proste i zdrowe, jeśli smaży się na teflonowej, lekko natłuszczonej patelni. Jak najbardziej polecam i zachęcam do wypróbowania :) Przepis znalazłam w moim zeszycie na wycinku z jakiejś gazety.




Składniki na duży talerz placków:

1 1/2 szkl. mąki
5 jajek
70 dag marchewki
łyżeczka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz
sól
olej do smażenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać drobno startą marchewkę, jajka, cukier, szczyptę soli, pieprzu. Wszystko wymięszać i smażyć na złoto z dwóch stron.
Najlepiej smakują ze słodką śmietanką (śmietana+cukier puder).

Polecam :)

6 komentarzy:

  1. Już sobie zapisałam. Brzmi świetnie, więc jutro zrobię. Dzięki za pomysł! Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę bardzo, cieszę się, że się spodobało i czekam na opinie :)
    Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być dobre!! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega smakowicie, aż chce się jeść !:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. placuszki z taką śmietaną wręcz pochłaniam :)

    OdpowiedzUsuń