czwartek, 23 września 2010

Jabłka w szlafrokach

Sezon na jabłka w pełni a ja uwielbiam te owoce, można z nich na prawde dużo dobrych rzeczy wyczarować :) Najczęściej robie kanadyjski pudding z jabłek, ale ostatnio w oko mi wpadł nowy fajny przepis (ze specjalnego wydania "moje Gotowanie"-"Ciasta za grosik"). Jest niesamowicie proste i niesamowicie pyszne i nie muszę się martwić o brak składników, bo te podstawowe każdy z pewnością w domu posiada. To coś o wiele lepszego od drożdżówek z jabłkami, bo tutaj nadzienie wypełnia całą bułkę i nie trzeba go "szukać" w cieście. Zachęcam do wypróbowania!



Składniki na 8 bułeczek:

30 dag mąki
szczypta soli
20 dag schłodzonego masła
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
4 duże jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Wbić jajka, dodać cukier puder, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 min. Jabłka obrać, przekroić na połowy, wyjąć gniazda nasienne i poukładać na nich małe kawałki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200st.C na 10 minut. Ciasto podzielić na 8 części i każdą rozwałkować. W ciasto zawijać połówki jabłek i dokładnie zlepiać. Po wierzchu posmarować mlekiem i piec 25 min. w 200st.C.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. podobają mi się te szlafroczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna nazwa i pomysł na jabułka ! Śliczne ...

    OdpowiedzUsuń