Składniki na 8 bułeczek:
30 dag mąki
szczypta soli
20 dag schłodzonego masła
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
4 duże jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Wbić jajka, dodać cukier puder, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 min. Jabłka obrać, przekroić na połowy, wyjąć gniazda nasienne i poukładać na nich małe kawałki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200st.C na 10 minut. Ciasto podzielić na 8 części i każdą rozwałkować. W ciasto zawijać połówki jabłek i dokładnie zlepiać. Po wierzchu posmarować mlekiem i piec 25 min. w 200st.C.
Smacznego :)
podobają mi się te szlafroczki :)
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwa i pomysł na jabułka ! Śliczne ...
OdpowiedzUsuń