sobota, 13 marca 2010

Tortilla na ostro

Uwielbiam wszystko, co meksykańskie, zarówno kuchnie jak i całą tamtejszą kulturę... i ten latynoski klimat. Wierzę, że kiedyś uda mi się to wszystko zobaczyć na własne oczy, no ale to zupełnie inny wątek-tutaj piszę o kuchni a na podróże czas przyjdzie :) Wracając do tematu-tortille kupuje gotowe. Kiedyś próbowałam zrobić sama, ale w ogóle nie dały sie zwinąć, były strasznie sztywne i się łamały, ale w smaku były ok. Myślę, że kiedyś jeszcze podejmę tą próbę, ale póki co, korzystam z gotowych. Ten przepis jest z jakiegoś kulinarnego forum, ale nie pamiętam z jakiego bo to było baaardzo dawno temu, a przepis jest uwieczniony w moim kulinarnym zeszycie.






































































Składniki:
1 pierś z kurczaka
puszka kukurydzy konserwowej
puszka groszku konserwowego
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu tabasco
sól, pieprz, oregano
Sos:
15 dag sera żółtego
200 g gęstej śmietany
1/4 łyżeczki ostrej papryki chili (ja dałam ostrą w proszku)

Pierś pokroić w drobną kostke i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać odsączoną kukurydze i groszek, dusić 10 minut aż wyparuje woda. Posolić, posypać pieprzem, dodać sos tabasco i oregano. Placki podgrzać na suchej teflonowej patelni. Kłaść nadzienie i zawijać w rożki, układać w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą lub masłem. Rożki mogą sie rozwijać, więc ja tymczasowo zabezpieczyłam je wykałaczkami do momentu, aż polejemy sosem. Pod jego ciężarem wszystko będzie się ładnie trzymało. Przejdźmy więc do sosu-ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymięszać ze śmietaną, dodać chili lub paprykę w proszku. Sosem polewamy całość i zapiekamy 15-20 minut. Można też tuż przed konsumpcją posmarować tortillę gotową "Salsą".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz