Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 szkl. mocnej herbaty
1 szkl. miodu
4 jajka
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa budyniowa:
3 1/2 szkl. mleka
200 g masła
4 łyżki cukru (w wersji mniej słodkiej)
1 1/2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Robimy ciasto-jajka ubić z cukrem,dodać olej,herbatę, miód, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Ciasto piec w formie 24 x 36 cm przez 60 minut w temp. 170 st.C. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Masa budyniowa-1 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem oraz masłem. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, wlać do gorącego mleka i zagotować. Masa jak na moje oko była trochę za rzadka, więc byłam zmuszona dodać żelatynę ale wyszło ok :) Przełożyć masą ciasto i... można konsumować, chociaż najlepsze jest następnego dnia.
Przepis pochodzi z takiej oto książeczki

Zjadłabym każde ciasto i ciasteczko z budyniem. Tu pewnie jego smak ładnie równoważy się z przyprawami korzennymi.. Pycha! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń