Składniki na 18 babeczek:
1 1/2 kg jabłek
50 dag mąki
kostka margaryny
200 ml soku z pomarańczy (mały kartonik z rurką)
3 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
sól
cukier puder do posypania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymięszać z cukrem i cynamonem, dusić chwilę na małym ogniu. Z margaryny i mąki zagnieść ciasto. Do soku dodać szczyptę soli. Ciasto i sok wstawić do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie sok wlać do ciasta i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedna powinna być nieco większa od drugiej. Rozwałkować dwa palcki na grubość 1/2 cm. Z jednego wykrawamy krążki i wylepiamy foremki a z drugiego wycinamy gwiazdki. Do foremek nakładamy jabłka i kładziemy po jednej gwiazdce na wierzch. Piec w nagrzanym pikearniku do 200 st.C przez ok. 20 minut do zrumienienia.
Tak wyglądały przed upieczeniem:
Smacznego!
wspaniałe muszą być z dodatkiem cynamonu!
OdpowiedzUsuńZ cynamonem, mniam..wyglądają takie ślicznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja, wygląda bajecznie ... i pysznie, chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
przeurocze i z pewnością przepyszne! bardzo lubię takie słodkie maleństwa :)
OdpowiedzUsuń