poniedziałek, 3 stycznia 2011

Szarlotkowe babeczki z gwiazdką

Będą smakować każdemu, kto lubi szarlotkę, czyli wszystkim :) Nie znam osoby, która by jej nie lubiła, aczkolwiek pewnie by się ktoś znalazł.  Dodatkowo babeczki ślicznie się prezentują na stole, dzięki gwiazdkom. Dalej nie będę namawiać-wystarczy tylko na nie spojrzeć :) Przepis ze styczniowego "Prześlij przepis".






Składniki na 18 babeczek:

1 1/2 kg jabłek
50 dag mąki
kostka margaryny
200 ml soku z pomarańczy (mały kartonik z rurką)
3 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
sól
cukier puder do posypania

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymięszać z cukrem i cynamonem, dusić chwilę na małym ogniu. Z margaryny i mąki zagnieść ciasto. Do soku dodać szczyptę soli. Ciasto i sok wstawić do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie sok wlać do ciasta i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedna powinna być nieco większa od drugiej. Rozwałkować dwa palcki na grubość 1/2 cm. Z jednego wykrawamy krążki i wylepiamy foremki a z drugiego wycinamy gwiazdki. Do foremek nakładamy jabłka  i kładziemy po jednej gwiazdce na wierzch. Piec w nagrzanym pikearniku do 200 st.C przez ok. 20 minut do zrumienienia.

Tak wyglądały przed upieczeniem:

Smacznego!




4 komentarze:

  1. wspaniałe muszą być z dodatkiem cynamonu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z cynamonem, mniam..wyglądają takie ślicznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja, wygląda bajecznie ... i pysznie, chętnie się poczęstuję :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przeurocze i z pewnością przepyszne! bardzo lubię takie słodkie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń