czwartek, 7 czerwca 2012

Truskawkowy Tort Charlotte

Witam po dość długiej przerwie! Powracam moi Kochani z nowymi pomysłami i mam nadzieję, że przepisy przeze mnie zamieszczane będą Was inspirować i każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
No to zaczynamy :) Dziś zamieszczam przepis na Tort Charlotte, który robiłam wczoraj. Wyszedł identycznie jak na zdjęciu! Wbrew pozorom jest na prawdę prosty w wykonaniu i moim zdaniem nie ma tutaj niczego, co mogłoby się nie udać. Swym wyglądem robi wrażenie, więc jest idealny na wszelkiego rodzaju imprezy.
Przepis z numeru 6/2010 "Sól i Pieprz".



Składniki na roladę:
90 g masła
6 jajek
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
konfitury (np. truskawkowe, wiśniowe)

Masło roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy żółtkowej, dolewając po woli przestudzone masło. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st. C ok. 15 minut (wierzch musi być lekko złoty).
Gorące ciasto wyłożyć na mokrą ściereczkę, zdjąć papier, posmarować konfiturami, gorące ciasno zwinąć i zostawić do wystygnięcia.
Wystudzoną roladę pokroić na kawałki szerokości ok. 1 cm. Głęboką miskę wyłożyć folią spożywczą i poukładać kawałki rolady (kilka zostawiając na wierzch). Teraz robimy truskawkową masę.

Składniki na masę:
ok. 1 kg truskawek
1/2 szkl. cukru pudru
rdzeń z laski wanilii lub zapach waniliowy
sok i skórka z cytryny
12 łyżeczek żelatyny
0,5 kg twarogu
200 g śmietany 30% lub 36%

Ok. 3/4 truskawek zmiksować z cukrem, wanilią, sokiem i  skórką z cytryny na mus, którego powinno być ok. 1/2 litra. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody. Mus zmiksować z twarogiem, dodać lekko przestudzoną żelatynę. Śmietanę ubić i  dodać na koniec do serowej masy. Dodać na koniec kilka całych owoców i wymieszać lekko łyżką. 
Masę wlać do miski wyłożonej roladkami, wierzch wyłożyć pozostałymi kawałkami. Całość wstawiamy do lodówki i już po godzinie możemy przełożyć je na paterę i delektować się wspaniałym truskawkowo-cytrynowym smakiem :)

PS. Praktyczna informacja: moja miska miała średnicę 24 cm, głębokość 12 cm. Przy takim rozmiarze zarówno rolady, jak i masy starczyło mi wprost idealnie.




Smacznego :)

23 komentarze:

  1. witam.
    wyglada fajnie..mam tylko pytanie czy biszkopt nie jest za suchy, czy lepiej go czyms nasaczyc?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Nie, nie jest suchy. Dodatkowo "nawilża" go dżem, który jest w środku.
    Pozdrawiam,
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawie zaniemówiłam, jak go zobaczyłam :) Poważnie- wygląda obłędnie. Witam po przerwie, star masz na prawdę mocny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki :) Czyli cel został osiągnięty-tort miał zaskakiwać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, "..na dużą blache..".tzn.tą z piekarnika, czy jakaś
    mniejsza?
    prosze o szybka odpowiedz..

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam! Najmocniej przepraszam za tak długi brak odpowiedzi. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze zbyt późno :) Duża blacha tzn. największa, jaka się zmieści do piekarnika :)
    Czekam na relację z wypieku!
    Pozdrawiam,
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam :)
    Czy nie jest to zbyt duża ilość żelatyny? Przepraszam najmocniej...12 łyżeczek brzmi bardzo "bogato"
    Wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę, że ciasto "żółw" cieszy się co raz większą popularnością. Bardzo mnie to cieszy:)ślicznie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje :) Trilli-12 łyżeczek żelatyny jest niezbędne, bo masa na prawdę jest rzadka. Dzięki temu trzyma się jak należy :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź.Bałam się że będzie wręcz twarde :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Super. Sama robiłam coś podobnego i przyznaję, że efekt jest powalający.

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie się podziewasz Justynko? Takie pyszności zawsze robisz że już za nimi zatęskniłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niebawem powrócę, cierpię jak na razie na totalny brak wolnego czasu, ale już niedługo rusze do dzieła :)))
    Pozdrawiam Cię serdecznie Grażynko :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Justynko, bardzo się cieszę, że wróciłaś:) Tort rewelacyjny, pięknie wygląda, a pewnie fantastycznie smakuje...Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mnie rewelacja, wygląda ślicznie ...

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierwszy raz sie wypowiem na forum, więc tym bardzie mój głos ważny;) Mam dwie lewe ręce do pieczenia ciast (fakt że nie za bardzo przepadam za nimi), gotowanie owszem w każdej ilości i w przeróżnych formach i rodzajach, ale nie pieczenie. Próbowałam ale, na 50 prób najprostszych ciast z 8 udanych. Poszukiwałam czegoś na Mikołaja dla moich dzieci i jak zobaczyłam to ciasto to się zakochałam. Oczywiście biszkopt był przeszkodą wydawało mi się nie do pokonania ale chęć zrobienia niespodzianki dla dzieci i męża oraz "mikołajów" była większa. I co? udało sie!!!!!!! Przepyszne ciach, wygląd niesamowity, efekt zaskoczenia i achów i ochwó uzyskany!!!. Owszem były pewne modyfikacje bo truskawki tylko mrożone więc aż tak śliczny nie był bo po rozmrożeniu nie wyglądały ładnie ale bardzo dziekuję i proszę o więcej takich piękności!!!Laurittab

    OdpowiedzUsuń
  16. Laurittab-niezmiernie się cieszę, że ciasto wyszło i tak bardzo Ci posmakowało :) Dziękuje za tyle dobrych słów o przepisie i o blogu-jest to dowód dla mnie na to, że moje starania podczas pisania postów mają sens i są dla kogoś taką inspiracją. Cel został spełniony i to mnie bardzo cieszy :D Dziękuje jeszcze raz i zapraszam częściej w odwiedziny! Nie mam ostatnio czasu na zamieszczanie nowości, ale będę się starać :) Pozdrawiam, Justyna.

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny i pewnie pyszny!

    Zapraszam do mnie+obserwuje!

    http://paradoxoftaste.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń