piątek, 3 grudnia 2010

Kalafiorki

Jeśli ktoś lubi kalafior to musi koniecznie wypróbować te kotleciki. Wyraźnie czuć w nich to warzywo, a w połączeniu z innymi składnikami tworzy fantastyczny smak. Ledwie uratowałam przed koncumpcją ostanie sztuki, żeby zrobić zdjęcie :) Przepis oczywiście z "Prześlij przepis-dania z kaszy i ryżu".


Składniki na górowaty duży talerz:

kalafior (myślę, że mrożony też może być)
1/2 szkl. kaszy manny
3/4 szkl. bułki tartej
4 jajka
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odsączyć i rozgnieść ubijaczką do ziemniaków. Ostudzić. Następnie wbić jajka, wsypać kaszę, 1/2 szkl. bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymięszać. Gdyby masa była za rzadka, dosypać jeszcze bułki. Formuować klopsiki, panierować w pozostałej bułce tartej i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. ciekawa jestem tych kalafiorków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kalafiorowe kotleciki ... palce lizać !:)

    OdpowiedzUsuń