Składniki na górowaty duży talerz:
kalafior (myślę, że mrożony też może być)
1/2 szkl. kaszy manny
3/4 szkl. bułki tartej
4 jajka
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odsączyć i rozgnieść ubijaczką do ziemniaków. Ostudzić. Następnie wbić jajka, wsypać kaszę, 1/2 szkl. bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymięszać. Gdyby masa była za rzadka, dosypać jeszcze bułki. Formuować klopsiki, panierować w pozostałej bułce tartej i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Smacznego :)
ciekawa jestem tych kalafiorków :)
OdpowiedzUsuńPyszne kalafiorowe kotleciki ... palce lizać !:)
OdpowiedzUsuń