wtorek, 19 lipca 2011

Kokosowo-cytrynowe babeczki z kremem porzeczkowym

Oj szkoda, że mogę jedynie zaprezentować Wam zdjęcia, bo te babeczki przeszły moje najśmielsze oczekiwania pod różnymi względami :) Przede wszystkim wyszły identyczne jak na obrazku z przepisu, po drugie idealne ciasto! To nie są muffinki, choć może tak wyglądają, ale w odróżnieniu od nich to ciasto jest ucierane. Fantastyczne połączenie kokosa, cytryny i porzeczki :)
Jako ciekawostkę dodam, że zarówno porzeczki, jak i cytryna pochodzą z mojej hodowli :)) Pewnie ktoś zapyta o cytrynę-o tym postaram się wkrótce napisać, a póki co...zniewalające babeczki :)
Przepis z lipcowego "Sól i Pieprz".



Składniki na 12 babeczek:

150 g masła
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
3 jajka
sok i skórka z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać po jednym jajku, potem sok i skórkę z cytryny. Ciągle miksując dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Ciasto nakładać do foremek na muffinki i piec w nagrzanym do 200st.C piekarniku przez ok. 25 minut (babeczki powinny być zrumienione).

Masa porzeczkowa:

30 dag czerwonych porzeczek
250 g naturalnego twarożku kanapkowego
sok z cytryny
2 łyżki cukru
150 g śmietany 36%
1 op. śmietan-fixu

Kilka gałązek porzeczek odłożyć do dekoracji. Resztę oczyścić i ugnieść widelcem razem z cukrem. Ubić śmietanę razem ze śmietan-fixem, dodać twarożek, porzeczki i kilka kropel soku z cytryny. Wszystko wymięszać i dekorować babeczki szprycą do kremów. Udekorować pozostałymi porzeczkami.

Mi wyszło dużo kremu, więc trochę z nim zaszalałam (jak widać na zdjęciach :) ). I jeszcze mi zostało! Także można zmniejszyć ilość twarożku w przepisie.

Smacznego!


17 komentarzy:

  1. oooobłędne! wprost nie sposób oderwać od nich wzroku! a jak muszą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają i na pewno równie dobrze smakują. Doskonałe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę jedną:) Pięknie, przepięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, cudowne, cudowne ..... porywam do kawy, bo wyglądają mega apetycznie !:)

    Pozdrawiam i życzde miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na ten dzisiejszy deszczowy dzień, takie babeczki to wymarzony deser :) wyglądają cudnie

    OdpowiedzUsuń
  6. tez je miałam zrobić, fajnie ze tak cudnie wychodzą. Perfekcyjne cupcakes ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ajjj! Wyglądają cudownie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyróżniłam Cę na swoim blogu. Zapraszam do zabawy. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :))
    Słodziutkie Okazje, bardzo dziękuję za wyróżnienie :))
    Pozdrawiam wszystkich :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokos, cytryna i porzeczki - taka kombinacja w każdej, malutkiej babeczce? :) to musi być raj dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgadzam się, babeczki robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jestem bardzo ciekawa smaku tej porzeczkowej masy :) porzeczki w słodyczach są super dodatkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej! Niczym z obrazka! Absolutnie :-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń