środa, 7 kwietnia 2010

Mufinki z ciasta francuskiego

Wiadomo już, że mam bzika na punkcie mufinek i jak zobaczę gdzieś odmianę jeszcze mi nie znaną, już mnie korci, żeby wypróbować ten nowy przepis. Tak więc, gdy zobaczyłam te mufinki u Emmy musiałam je wypróbować. Są tak szybkie i pyszne, że robiłam je już dwa razy i zapewne na tym się nie skończy :) Poza tym bardzo ładnie prezentują się na stole i zadziwiają gości :) Wyglądają jak kwiatki. Naprawde polecam!




















































Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
ok. 250 g rodzynek
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru (w wersji mniej słodkiej)
200 g gęstej śmietany
100 ml mleka
2 jajka

Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Układać w formie do mufinek tak, aby wystawały 4 rogi. Rodzynki wymieszać z cukrem waniliowym i nakładać do koszyczków z ciasta. Zmiksować śmietanę, mleko, cukier i jajka. Zalać rodzynki i odstawić na 15 minut. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15-20 minut do momentu zezłocenia się ciasta.

4 komentarze:

  1. Cieszę się, że przypadły Ci do gustu moje francuskie muffinki. Też piekę ich wiele rodzajów, więc może jeszcze coś u mnie podpatrzysz :)
    Pozdrawiam muffinkową dziewczynę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście ślicznie się prezentują :)mnie też, nie wiem nawet kiedy, dopadł mały bzik na punkcie muffinek. i te francuskie pewnie też wypróbuję. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Emma, z pewnością jeszcze zainspiruje się Twoimi przepisami:)
    Izabell, cieszę się, że zachęciłam Cię do wypróbowania tych mufinek :)
    Również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowicie pysznie wyglądają i napewno je zrobię!

    OdpowiedzUsuń