wtorek, 8 marca 2011

Pizza wiejska

Czy ja wiem, czy ona taka wiejska. Ale może ktoś uwierzy, może nie, ale to najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam! Smak ma nieziemski. Wyszły mi dwie pizze z tego przepisu, zanim upiekłam drugą to pierwszej już nie było, a druga została zjedzona jeszcze gorąca. Nic dodać, nic ująć :) Przepis z wrześniowego "Dania za grosik".







Składniki na dwie pizze:

3 szkl. mąki
2 dag drożdży
szczypta soli
15 dag kiełbasy
kulka mozzarelli
2 pomidory
przecier pomidorowy
sól, pieprz

Wsypać do miski mąkę, dodać pokruszone drożdże i zalać je kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wlać ok. szklanki ciepłej wody, wsypać sól i zagnieść ciasto. Odstawić ponownie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiełbasę, mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować. Ułożyć na blasze, zawinąć brzegi ciasta do środka (ok. 1 cm). Posmarować wierzch przecierem, ułożyć kiełbasę, mazzarellę i pomidory. Doprawić i piec 25 min. w temp. 250st.C.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. pizza z kiełbasą ma w sobie coś ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładniutka i taka kształtna. Domowa jest najwspanialsza nie ma co się oszukiwać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez wątpienia, dla mnie te kupne pizze zawsze mają za cienkie ciasto, nawet jak jest na "grubym" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można jeszcze spróbować ciasta z ziemniakami:
    http://cogotowac.pl/domowa-pizza-na-niecodziennym-ciescie,25.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie. Właśnie poszukuję przepisu na wykorzystanie zbędnych produktów. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie...Uwielbiam taką domową..:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda wyśmienicie i ma moje ulubione dodatki :) zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje za komentarze i cieszę się, że się spodobało :)
    Kaś, czekam na relacje z wypieku :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie, że to takie proste i niedrogie danie. Pizzę uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń