niedziela, 10 stycznia 2010

Warstwowa sałatka śledziowa

Przepis pochodzi z listopadowego numeru "Prześlij przepis".





Składniki:

30 dag płatów śledziowych w oleju (ja dałam zwykłe marynowane)
3-4 ugotowane buraki czerwone
3 jajka ugotowane na twardo
cebula
4-5 ziemniaków ugotowanych
majonez
sól, pieprz
szczypiorek

Ziemniaki, buraki i jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach do osobnych naczyń.Odsączone śledzie kroimy w paseczki,układamy w przezroczystej salaterce.Cebulę drobno siekamy i posypujemy śledzie.Układamy kolejno: buraki, cienką warstwę majonezu, ziemniaki, jeszcze raz majonez, jajka. Posypać solą i pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. I możemy zajadać :)

2 komentarze:

  1. jadlam wiele razy, jest pyszna, najlepiej zostawic na jakis czas,z eby wszystko soba przeszlo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak :) Ogólnie sałatki ze śledziem lepiej, żeby trochę postały.

    OdpowiedzUsuń