poniedziałek, 1 marca 2010

Keks karaibski

Popularny na Bermudach. I kolejny przepis z mojej ostatnio ulubionej książki. Dodam, że to mój pierwszy keks w życiu. Jego smak bardziej przypomina mi piernik z przyprawami korzennymi z wyrazistym smakiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.



















































Składniki:
1/2 kostki masła
1/2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 1/2 szkl. tłustego zsiadłego mleka (ja dałam jogurt grecki)
1/2 szkl. posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej (przepis tutaj)
1 szkl. rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta ziela angielskiego lub goździków
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło z cukrem utrzeć na puch. Oddzielić 2 łyżki mąki (która będzie nam potrzebna do obtoczenia rodzynek i skórki). Resztę mąki dodawać powoli do masła na przemian z zsiadłym mlekiem. Wsypać cynamon, gałkę, ziele i sodę oczyszczoną-dobrze zmiksować. Rodzynki i skórkę wymieszać z mąką i dodać do ciasta, lekko wymieszać łyżką. Można też najpierw spażyć rodzynki wrzącą wodą żeby napęczniały. Długą forme do pieczenia keksów wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku (190st.C) przez godzinę.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne ciasto-polaczenie keksa i piernika jest doskonale.

    OdpowiedzUsuń