wtorek, 4 maja 2010

Muffinki z nadzieniem budyniowym

Pomysł wziął się ze strony W kuchni, czyli Rzepaki gotują, zauważyłam, że to również miłośnicy muffinek, tak jak ja :) Zmieniłam troche tą wersje, bo pominęłam czekoladę ze względu na kaloryczność,chociaż nie wątpie, że z czekoladą są jeszcze bardziej wyjątkowe. Może taką wersje kiedyś także wypróbuję :)


















Składniki:
2 1/2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 średnie jajko
2 kropelki aromatu śmietankowego
1 duży kubek jogurtu naturalnego
100 g masła roztopionego i ostudzonego
300 ml mleka (do gotowania budyniu)
1 budyń smietankowy

Na mleku ugotować budyń,troche posłodzić do smaku. Ostudzić. Wymieszać w misce mokre składniki. W drugiej suche. Wszystko połączyć niedokładnie mięszając łyżką. Do foremek kłaść po trochu ciasto, potem nakładać po łyżeczce budyniu i przykryć resztą ciasta. Piec około 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. Ja tak naprawdę patrzę, czy już urosły i są jasno-brązowe.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam muffiny z budyniem! ja tam bym dodała tej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem się chyba jednak skuszę, na pewno są jeszcze pyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muffiny z budyniem... lądują na mojej liście do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Drogie Panie, czy ten bydyn nie opadnie na dno? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi nie opadł, wszystko było w porządku. Myślę, że po prostu nie można zbyt dużo nałożyć :)

    OdpowiedzUsuń