niedziela, 25 lipca 2010

Naleśniki z pikantnym nadzieniem

To moje pierwsze spotkanie ze szpinakiem. Dodam, że pochodzi z własnej hodowli :) Długo na niego czekałam, codziennie sprawdzając, czy już nadaje się do zbioru. Wreszcie nastał ten dzień i przygotowałam naleśniki ze szpinakiem. Jakie wrażenia? Spodziewałam się, że szpinak się skurczy po blanszowaniu, ale nie aż tak! Z całej torebki listków zostały mi  zaledwie dwie garstki. Pierwsze śliwki robaczywki-jak ja to mówię :) A co do naleśników-naprawdę pyszne! Przepis z majowego "Sól i Pieprz".





Składniki na 6 naleśników:

6 łyżek masła
150 g mąki
3 jajka
125 ml mleka
125 ml wody mineralnej
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
300 g mozzarelli (użyłam parmezanu)
sól, pieprz

Ciasto: 2 łyżki masła roztopić, schłodzić, wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko, wodę, dodać szczyptę soli. Wymięszać wszystko i odstawić na ok. 30 minut. Szpinak blanszować ok. 2 minut w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Obrany czosnek posiekać i zeszklić na 1/2 łyżki masła. Dodać szpinak i chwilę dusić. Doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w plastry. Na pozostałym maśle usmażyć cienkie naleśniki. Na plackach rozłożyć szpinak i mazzarellę. Składać w trójkąty i przełożyć na blechę. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego na 200st.C piekarnika i piec 10 minut, aż ser sie roztopi. Można naleśniki posypać orzeszkami pinii oraz udekorować połówkami pomidorów i ziołami.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. rewelacyjne! naleśniki lubię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne naleśniki, uwielbiam szpinak, więc już wiem, że bardzo by mi smakowały, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń