Składniki na 6 naleśników:
6 łyżek masła
150 g mąki
3 jajka
125 ml mleka
125 ml wody mineralnej
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
300 g mozzarelli (użyłam parmezanu)
sól, pieprz
Ciasto: 2 łyżki masła roztopić, schłodzić, wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko, wodę, dodać szczyptę soli. Wymięszać wszystko i odstawić na ok. 30 minut. Szpinak blanszować ok. 2 minut w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Obrany czosnek posiekać i zeszklić na 1/2 łyżki masła. Dodać szpinak i chwilę dusić. Doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w plastry. Na pozostałym maśle usmażyć cienkie naleśniki. Na plackach rozłożyć szpinak i mazzarellę. Składać w trójkąty i przełożyć na blechę. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego na 200st.C piekarnika i piec 10 minut, aż ser sie roztopi. Można naleśniki posypać orzeszkami pinii oraz udekorować połówkami pomidorów i ziołami.
Smacznego!
rewelacyjne! naleśniki lubię pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak
OdpowiedzUsuńPyszne naleśniki, uwielbiam szpinak, więc już wiem, że bardzo by mi smakowały, dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuń