niedziela, 18 lipca 2010

Pulpety grysikowe

Nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na działanie w kuchni, ale udało mi się przyrządzić ostatnio pulpeciki na obiad. Są tak delikatne, że wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli ktoś lubi kaszę manną i twarożek, z pewnością powinien ich spróbować :) Pomysł zaczerpnięty z marcowego "Prześlij przepis".


Składniki:
1 i 1/3 szkl. kaszy manny
2 szkl. mleka
40 dag zmielonego twarogu
5 jajek
1 szkl. mąki
sól
2 łyżki masła
natka pietruszki

Mleko zagotowujemy z niewielką ilością wody, wsypujemy kaszę i gotujemy. Kasza momentalnie staje się bardzo gęsta, więc trzeba uważać, żeby jej nie przypalić. Studzimy. Do twarogu dodajemy kaszę, żółtka i masło. Ucieramy na jednolitą masę (można mikserem). Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mięszamy. Wsypujemy mąkę, mięszamy. Ręce obsypujemy mąką i formujemy niewielkie pulpety. Gotujemy je w osolonej wodzie. Gotowe układamy na talerzu i posypujemy posiekaną natką. Według mnie najbardziej smakują polane słodką śmietanką (śmietana+cukier puder wg uznania).

Z tej porcji wyszły mi dwa duże, pełne talerze.

Polecam!

3 komentarze: