wtorek, 3 sierpnia 2010

Muffinki cynamonowo-rabarbarowe

Rabarbaru u mnie w ogródku dostatek, więc chciałam go jakoś wykorzystać. Pomyślałam "Ciekawe jak będą smakować rabarbarowe muffinki?", odpowiedź-będą smakować pysznie! Słodka, chrupiąca skórka a wewnątrz lekko kwaśne kawałki. Przepis oryginalny tutaj.




Składniki:

2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szkl. kwaśnej śmietany
1/2 kostki roztopionego, ostudzonego masła
2 jajka
zapach waniliowy
pare łodyg rabarbaru (ja dałam 5)

Na wierzch:

3 łyżki cukru brązowego
1/2 łyżeczki cynamonu

W dużej misce mięszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól i sodę. W drugiej misce mięszamy śmietanę, masło, jajka, zapach waniliowy. Płynne składniki wlewamy do pierwszej miski i niedokładnie mięszamy łyżką. Dodajemy pokrojony w większą kostkę rabarbar i mięszamy. Nakładamy ciasto do foremek. Na koniec mięszamy brązowy cukier z cynamonem i posypujemy wierzch muffinek. Pieczemy ok 30 min. w nagrzanym piekarniku.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. szkoda, że nasz ogródkowy dostatek rabarbarowy już się skończył. chętnie upiekłabym takie babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. z cynamonem... już prawie czuję ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffiny wyglądają wspaniale, bardzo lubię rabarbar ... pysznie !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. z rabarbarem jeszcze nie próbowałam, ale kontrast słodko-kwaśny musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tez z rabarbarem nie robilam, choc rabarbar baaardzo lubię. A jako dziecko jadłam lodyggi same, na surowo :) :)

    OdpowiedzUsuń