Składniki:
30 dag mąki
20 dag masła
2 cebule pokrojone w kostkę
1 i 1/2 pęczka szczypiorku
10 dag wędzonego boczku
25 dag żółtego sera
1 szkl. śmietany 18%
3 jajka
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Posiekać mąkę z masłem i solą. Dodać 4 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto. Włożyć na 10 min. do lodówki. Na patelni, na maśle zeszklić cebulę. W misce ubić jajka ze śmietaną, dodać starty ser, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i gałkę. Wyłożyć formę ciastem, nałożyć farsz. Ja użyłam formy do tarty. Na wierzchu poukładać plasterki boczku. Piec 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Smacznego!
z boczkiem to dopiero musiał być aromat!
OdpowiedzUsuńTaki placek to świetny pomysł na objadek, wygląda przepysznie !:), pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
OdpowiedzUsuńOdnośnie ciasta marchewkowego to z całego serca zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ ciacho jest naprawdę pyszne. A co do placuszka z boczkiem, to wygląda co najmniej zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńpatrząc na zdjęcie, sądzę, że również mogłabym jeść taki placek bez końca, uwielbiam takie smaki
OdpowiedzUsuń