środa, 27 października 2010

Drożdżowe ciasto dyniowe

Dyni u mnie pod dostatkiem, na własnej plantacji wyrosło ich w tym roku nadzwyczaj dużo. Starczy do zimy na przeróżne dania. Najbardziej lubie znaną wszystkim zupę-krem z zacierkami-zawsze szybko znika :) Może kiedyś podzielę się tutaj przepisem na moją wersje. A tymczasem upiekłam dyniowe ciasto z okazji Festiwalu Dyni , który organizuje Bea. Bardzo proste i bardzo dobre :) Przepis z "Prześlij przepis" nr 24.




   Składniki:
1 kg mąki
25 dag cukru (ja dałam mniej)
1/2 szkl. oleju
125 g roztopionej margaryny
7 dag drożdży
olejek migdałowy
37 dag dyni
1 i 1/2 szkl. mleka

Miąższ dyni kroimy w kostkę i rozgotowujemy w szklance mleka na gładką masę. Można zmiksować. Drożdże mięszamy z pozostałym mlekiem i łyżeczką cukru i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, olejek, olej,  margarynę i dynię-wyrabiamy ciasto łyżką. Gdy wyrośnie, pieczemy 50 min. w 180 st. C. Można też wierzch posypać kruszonką.

A oto dynia, którą wyciełam na Halloween. Co roku takie przygotowuję. To dopiero początek serii :)








4 komentarze:

  1. nie myślałam nigdy, by połączyc dynię i drożdżowe ciasto. ale bardzo mi się to połączenie podoba..

    OdpowiedzUsuń
  2. moja Mama identycznie kroi ciasto drożdżowe :) aż mi zapachniało, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie delikatne, jesienne, wysokie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ciasto i racuszki brzmia swietnie! A lampion tez niezwykle udany :)

    Pozdrawiam serdezcnie! I dziekuje za udzial w Festiwalu :)

    OdpowiedzUsuń