niedziela, 31 października 2010

Racuszki z dynią

Kolejna moja propozycja na Festiwal Dyni. Nie pamiętam skąd mam przepis, po prostu znalazłam go w swoim zeszycie, ale czy to ważne skoro placuszki wyszły bardzo pyszne? Mają pomarańczowy kolor, dyniowy smak i...wciągają :) Podobnie jak placki z cukinią, na jednym nigdy się nie kończy :)


Składniki:

30 dag startej na dużych oczkach dyni
35-40 dag mąki
1/2 l kwaśnego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 jajka
cukier puder
tłuszcz

Mleko rozmącić z jajkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia i dynię. Ciasto musi być o gęstości śmietany, więc jakby trzeba było to należy dosypać jeszcze mąki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Kolejna porcja moich halloweenowych dyń:








3 komentarze:

  1. smakowite! dynia daje tyyyle możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne racuszki, a Twoje dyniowe potwory wyglądają świetnie ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie:) Z dynią jeszcze nie jadłam, ale zachęciłaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń