poniedziałek, 22 listopada 2010

Kolorowa surówka z dyni

Bardzo zdrowa i niskokaloryczna, tym bardziej, że sprowadziłam nieco przepis do wersji light. Pomysł pochodzi z domowej książki kucharskiej "Kuchnia polska". Polecam :)




Składniki na małą porcje (ok. 2 osób):

20 dag dyni startej na dużych oczkach
duże, kwaskowe jabłko
duży pomidor
dietetyczny majonez lub gęsty jogurt naturalny (co kto lubi)
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
łyżka posiekanego koperku

Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać. Nastepnie usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wrzucić do salaterki startą dynię, pomidora oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Skropić wszystko sokiem z cytryny, dodać majonez lub jogurt, sól i pieprz wedle uznania. Na koniec posypać koperkiem i gotowe :)

PS. W przepisie był jeszcze cukier puder, ale po co dodawać sobie zbędne kalorie? :)

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. z dynią bardzo mnie zaciekawiła ta surówka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dietetyczna, to dla mnie :) smakowicie wygląda
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda i tak samo smakuje...:)

    OdpowiedzUsuń