wtorek, 16 listopada 2010

Muffinki z dyniowym pure i pomarańczą

Muffinki piekłam juz niezliczone ilości razy i poczułam się na tyle pewnie, żeby poeksperymentować i wymyśleć własną wersje i oto powstały muffinki z dyniowym puree mojego autorstwa :) Wyszły super! Jedne z najlepszych jakie dotąd piekłam. Dzięki dyni (dodam, że z mojej hodowli) są bardzo wilgotne i mają śliczny kolor a dzięki kandyzowanej skórce pomarańczy (przepis tutaj ) są bardzo aromatyczne.
Zachęcam do wypróbowania!
PS. Serduszkowe foremki przywiozłam z ostatnich hiszpańskich wakacji, nie mogłam się oprzeć jak je zobaczyłam :)




Składniki:

2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1/2 kostki rozpuszczonego masła
szczypta soli
1 szkl. pure z dyni (upiekłam dynię w piekarniku ok. 40 min. i zmiksowałam)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
kilka kropel zapachu śmietankowego

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól. W drugiej misce mieszamy pure z dyni, jajka, masło, zapach, skórkę pomarańczy. Dodajemy do suchych składników i wszystko niedokładnie mieszamy. Nakładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy w nagrzanym piekarniku do
180 st. C przez ok. 30 minut.

Smacznego :)





8 komentarzy:

  1. urocze serducha. i ten dodatek dyni.. fajne.

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie piękne;) ślicznie wyglądają te serduszka

    OdpowiedzUsuń
  3. dyniowe serduszka...mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. muffinki jak i te foremki są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na te foremki poluję od dawna i zawsze kurczę wychodzę ze sklepu z czymś innym! A ślicznie wyglądają! :) Musze się zmobilizować, też chcę tai=kie ładne jak ty zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne foremki, a muffinki też pzepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie sliczne! I kolor i ksztal jest wspanialy;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffinki prezentują się znakomicie :)
    Zapraszamy do wzięcia udziału w naszej akcji: http://durszlak.pl/akcje/wasze-autorskie-przepisy

    OdpowiedzUsuń