piątek, 12 listopada 2010

Paluszki domowe

Jestem bardzo mile zaskoczona efektem moich starań, żeby te paluszki choć trochę przypominały prawdziwe paluszki :) Wyszły niesamowite w smaku, bardzo kruchutkie i...wciągające (chociaż nie wiem czy zaliczyć to do zalet ;) ). Bardzo proste w wykonaniu, wrócę do nich z pewnością jeszcze nie raz. Bardzo polecam! Przepis oczywiście z "Prześlij przepis" nr.8.






Składniki na dużą porcję, więc można zrobić z połowy:

4 szkl. mąki
2 jajka+1 jajko do smarowania
1/2 szkl. śmietany 12%
5 dag drożdży
250 g margaryny
sól
pieprz
łyżeczka cukru
mak
słonecznik lub inne ziarna(ja użyłam jeszcze sezamu)

Ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy roztarte z cukrem drożdże, śmietanę, 2 jajka, sól, pieprz. Wyrabiamy dość twarde ciasto, które wałkujemy i kroimy w wąskie paski, układamy na blasze. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem i ziarnami. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 200 st. C na złoty kolor.

Polecam :)



7 komentarzy:

  1. też jestem pod ich wrażeniem :) bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Paluszki wyglądają rewelacyjnie, aż sama jestem ciekawa smaku, wyglądają bardzo apetycznie ....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki fajny pomysł;) świetne na imprezę

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam i wcale nie były dobre i mam nadzieje ze nikt tego nie bedzie robiła bo to marnowanie piniedzy i czasu
    pozdrawiam
    perfekcyjna pani domu

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja polecam!!!robiłam i to nie jeden raz.perfekcyjna pani domu chyba jest uszczypliwa!to cecha charakteru niektórych osób!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń