niedziela, 12 grudnia 2010

Cytrynowe gwiazdki

Coś na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Aromatyczne, cytrynowe i bardzo kruchutkie ciasteczka. Przepis znalazłam w starej domowej książce kucharskiej "Ciasta słodkie i wytrawne". Można je polać cytrynowym lukrem lub posypać cukrem przed upieczeniem, ale ja zaoszczędziłam zbędnych kalorii :)






Składniki na 1,20 kg gwiazdek:

4 szkl. mąki krupczatki
1 1/2 kostki masła (37 dag)
1 szkl. cukru pudru (ja dałam mniej)
5 żółtek
3 białka
skórka z 1 cytryny lub 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
cukier kryształ (do sypania na wierzchu)

Posiekać masło z mąką. Dodać skórkę otartą z cytryny, cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto schłodzić przez 1 godzinę. Rozwałkować na grubość 1/2 cm. Wykrawać foremką gwiazdki, smarować je białkami i posypać cukrem kryształem-ja to pominęłam, bo nie lubię przesady w słodkości. Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok. 20 minut na złoty kolor.

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. cytrynowe gwiazdki sprawiają, że mam ochotę na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pogardziłabym taką gwiazdeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kruche ciasteczka!
    Pyszne te Twoje wypieki, można poczuć się jak w niebie;)
    No i rewelacyjny pomysł z dowmowymi paluszkami;)
    Pozdrawiam - Nika

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym te gwiazdki bez trudności. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeśli cytrynowe, to jadłabym garściami :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne cytrynowe ciasteczka, bardzo mi się podobają, chętnie bym wzięła kilka ze sobą ;), pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń