niedziela, 16 stycznia 2011

Bułeczki owsiane z miodem

Nie ma to jak domowe, cieplutkie bułeczki i zapach, który roznosi się w trakcie ich pieczenia. Rzadko piekę pieczywo, ale muszę je robić znacznie częściej :) Te owsiane bułeczki najlepiej mi smakowały z kanapkowym serkiem czosnkowym lub z dżemem. Są mięciutkie i wyraźnie czuć w nich miód. Przepis znalazłam na blogu Moje Ekspresje Kulinarne .






Składniki na 12 bułeczek:

1/2 szkl. ciepłego mleka
1/2 szkl. ciepłej wody
1 łyżka rozpuszczonego masła
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
1 duże jajko
1/2 szkl. płatków owsianych
2 i 1/2  szkl. mąki pszennej (ewentualnie trzeba dosypać)
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
płatki owsiane do posypania
1 jajko i łyżka wody na glazurę

Mąkę wymieszać z drożdżami, płatkami owsianymi i solą. Osobno wymięszać mleko, wodę , masło, oliwę, miód, jajko i dodać do suchych składników. Wszystko wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części i formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie drewnianym patyczkiem robić wgłębienia w bułeczkach, dociskając do samego dołu. Ja użyłam długiej wykałaczki obtoczonej w mące, ale może to też być drewniana rączka od łyżki. Wierzch smarujemy jajkiem wymięszanym z wodą i posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy w 180st. C przez ok. 15 minut.

Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Jakie piekne ci wyszly!:) A przedzialek zdecydowanie lepiej ci sie udal niz mi :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladają super apetycznie. Przepis sobie zapisałam ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiaa99, a mi się wydawało, że Tobie lepiej wyszedł przedziałek :))

    Zjedz_mnie, czekam na relacje z wypieku bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ale szkoda, że są takie jasne ;) Myślę, że z mąką razową (najlepiej orkiszową) byłby równie smaczne i o wiele zdrowsze ;D

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bułeczki z miodem są niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tomku, myślę, że spokojnie można tutaj użyć innej mąki lub wymięszać pszenną z jakąś inną, można też dodać otręby :)

    Paula, zgadzam się-są niesamowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki jak malowane, wyglądają cudnie ...

    OdpowiedzUsuń