poniedziałek, 31 stycznia 2011

Kostki z marmoladą

Kostkowa foremka do ciastek to mój świeży zakup i została właśnie po raz pierwszy wykorzystana :) Ciasteczka wyglądają super, idealnie na Halloween, ale nie tylko. U mnie lekko zdeformował się kształt, ponieważ to ciasto drożdżowe, więc z procesie rośnięcia sytuacja lekko wymknęła się spod kontroli i nie dała się opanować ;) Ale to absolutnie nie wpływa na smak :) Przepis ze starego numeru "Świat kobiet". W oryginale były to serduszka.



Składniki:

3 szkl. mąki
1/2 kostki masła
5 dag drożdży
2 jajka+żółtko do smarowania po wierzchu
1/2 szkl. mleka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
skórka otarta z cytryny
marmolada
cukier trzcinowy (opcjonalnie)

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Wlewamy do mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie ucieramy mikserem jajka z resztą cukru, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wlewamy do mąki z drożdżami i wyrabiamy, powoli dodając ciepłe (ale nie gorące!) stopione masło. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Wycinamy ciastka o dowolnym kształcie, na jadnym kładziemy łyżeczką marmoladę i przykrywamy drugim ciastkiem. Zlepiamy, dociskając boki widelcem. W moim przypadku kostek, wyciskałam marmolade z rękawa do kremów. Gotowe ciastka jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180st. C.

Smacznego :)



5 komentarzy: