Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Jajka ubić z cukrem i kawą na bardzo puszystą masę (u mnie trwało to ok. 15 minut), następnie dodać mąkę. Gotowe ciasto wylać na bardzo szeroką formę wyłożoną papierem do pieczenia. Im większa forma, tym lepiej, ponieważ będzie co zwijać :) Piec w 180st. C 15-20 minut, nie dłużej! Po wyjęciu z piekarnika, na ciasto kładziemy wilgotną ściereczkę, przewracamy do góry dnem, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Czekamy, aż ciasto całkowicie ostygnie.
Składniki na krem:
budyń śmietankowy bez cukru
4 łyżki cukru
1 1/2 szkl. mleka
3/4 kostki masła
szczypta cynamonu
kilka kropli zapachu waniliowego
Dodatkowo:
banan (nie było w przepisie, dodałam od siebie)
cukier puder na wierzch
Budyń ugotować w cukrem na mleku, wystudzić. Utrzeć na puch masło i cały czas miksując, dodawać do niego stopniowo budyń. Na końcu dodać cynamon i zapach. Rozwinąć wystudzone ciasto i posmarować kremem. Banana pokroić w paski i ułożyć wzdłuż brzega, od którego ciasto będzie zwijane. Zawinąć roladę i wstawić do lodówki.
Ciasto jest tak wilgotne, że cukier puder szybko znika, więc najlepiej posypać nim roladę tuż przed krojeniem.
Smacznego!
wow ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńaż trudno uwierzyc, że to pierwsza. jest idealna.
OdpowiedzUsuńkawa i banan? jakie to musi być genialne!
OdpowiedzUsuńPiękna rolada! Poproszę kawałek!!:)
OdpowiedzUsuńKawowe wypieki są pyszne, a z bananem to już musi być rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Rolada wygląda tak apetycznie, że chętnie porwałabym kawałeczek od Ciebie ... palce lizać!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)