poniedziałek, 28 lutego 2011

Rolada kawowa z bananem

Moja pierwsza w życiu rolada! Jestem pod wrażeniem i wpisuję ją na listę wielkanocnych ciast :) Nie spodziewałam się, że wyjdzie taka fantastyczna, na dodatek za pierwszym podejściem. Zawsze wydawało mi się, że to coś skomplikowanego, że ciasto może się połamać, ale nic z tych rzeczy. Pycha i szybko się robi! Przepis z domowej książki pt: "Torty, torciki, rolady".




Składniki na biszkopt:

4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Jajka ubić z cukrem i kawą na bardzo puszystą masę (u mnie trwało to ok. 15 minut), następnie dodać mąkę. Gotowe ciasto wylać na bardzo szeroką formę wyłożoną papierem do pieczenia. Im większa forma, tym lepiej, ponieważ będzie co zwijać :) Piec w 180st. C 15-20 minut, nie dłużej! Po wyjęciu z piekarnika, na ciasto kładziemy wilgotną ściereczkę, przewracamy do góry dnem, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Czekamy, aż ciasto całkowicie ostygnie.

Składniki na krem:

budyń śmietankowy bez cukru
4 łyżki cukru
1 1/2 szkl. mleka
3/4 kostki masła
szczypta cynamonu
kilka kropli zapachu waniliowego

Dodatkowo:

banan (nie było w przepisie, dodałam od siebie)
cukier puder na wierzch

Budyń ugotować w cukrem na mleku, wystudzić. Utrzeć na puch masło i cały czas miksując, dodawać do niego stopniowo budyń. Na końcu dodać cynamon i zapach. Rozwinąć wystudzone ciasto i posmarować kremem. Banana pokroić w paski i ułożyć wzdłuż brzega, od którego ciasto będzie zwijane. Zawinąć roladę i wstawić do lodówki.
Ciasto jest tak wilgotne, że cukier puder szybko znika, więc najlepiej posypać nim roladę tuż przed krojeniem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. aż trudno uwierzyc, że to pierwsza. jest idealna.

    OdpowiedzUsuń
  2. kawa i banan? jakie to musi być genialne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna rolada! Poproszę kawałek!!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawowe wypieki są pyszne, a z bananem to już musi być rozkosz dla podniebienia :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rolada wygląda tak apetycznie, że chętnie porwałabym kawałeczek od Ciebie ... palce lizać!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń