niedziela, 20 lutego 2011

Sałatka po toskańsku

Od jakiegoś czasu moim marzeniem jest, by pojechać do Toskanii, oczywiście to tylko kwestia czasu :) Toskania kojarzy mi się z wiejskim klimatem, polami porośniętymi winnicami, niezliczonymi zabytkami i wieloma regionalnymi przysmakami. Właśnie z tych względów nie mogłam nie spróbować toskańskiej sałatki, którą znalazłam w lipcowym numerze "Sól i pieprz". Znajduje się w niej bułka upieczona na grillu, więc myślałam, że będzie nieźle chrupać, ale okazało się, że mięknie ona pod wpływem sosu kaparowego. Niestety zabrakło u mnie bazylii, nie wątpię, że jej dodatek jest tutaj bardzo istotny, ale cóż...zachęcam do wypróbowania tego dziwnego połączenia składników :)






Składniki na dużą salaterkę:

350 g pomidorów koktajlowych
1 żółta papryka
1 cebula
250 g ciabatty lub bagietki (u mnie ciabatta, 3 szt.)
olej (użyłam oliwy z oliwek)
1 pęczek bazylii (niestety u mnie zabrakło)
2 anchois ze słoiczka (pominęłam)
1 łyżka kaparów
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
1 łyżka miodu

Pomidorki przekroić na pół. Cebulę i paprykę pokroić w cienkie paski. Bułki pokroić w cienkie kromki i przekroić jeszcze na pół, posmarować cienko oliwą  z obydwóch stron (najlepiej pędzelkiem) i smażyć na patelni grillowej lub piec w nagrzanym go 200st.C piekarniku przez ok. 10 minut. Sałatka najładniej wygląda jak na bułce są widoczne ślady grillowania, więc jeśli ktoś piecze w piekarniku, to radzę bułkę ułożyć bezpośrednio na kratce.
Sos: pokroić w kawałki anchois i kapary, wszystko wymieszać z 2 łyżkami oleju, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać posiekaną bazylię i polać wszystko sosem, lekko zamieszać. Najlepiej troszkę odczekać, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Fajna taka sałatka, wiosenne kolory odrazu polepszają humory

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne jest to marzenie. i to co na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale musi smakować ta sałatka. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorowo i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne danie!! Widzę, że było zmianę wyglądu u Ciebie...wygląda pięknie!! Buziaki!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję :) Trzeba od czasu do czasu wprowadzać zmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam śródziemnomorskie smaki, pomidory bazylię, oregano, bułki z oliwą... Jesteś szczęściarą, jeśli dla Ciebie podróże w upragnione miejsca to tylko kwestia czasu.

    Jeśli chodzi o omlety z kapustą, to zazwyczaj też robię je wtedy, gdy zostanie mi resztka kapusty i nie chcę, aby się zmarnowała. Cieszę się, że przepis się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
  8. Też uwielbiam śródziemnomorskie smaki, ostatnio szczególnie do włoskiej kuchni mnie ciągnie :)

    Jeśli chodzi o podróże-jak się czegoś bardzo chce, to trzeba się zawziąść i do tego dążyć, nie myśleć "I tak się nie uda" :)

    OdpowiedzUsuń