wtorek, 24 maja 2011

Knedle z truskawkami po austriacku

Sezon truskawkowy już nie długo, a zatem namawiam Was do wypróbowania tego przepisu, bo to najlepsze knedle jakie do tej pory jadłam! Polane truskawkowym sosikiem z cytrynową nutką, obtoczone w słodkiej panierce a w środku pyszna niespodzianka :) Są bardzo delikatne (co jest zasługą kaszy manny) i sycące. Przepis z blogu Taste of Passion.







Składniki na 12-14 knedli (zdecydowanie za mało):

250 g twarogu
50 g masła
1 jajko
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. kaszy manny
1 łyżka cukru
50-60 dag truskawek (na oko :) )

Zmiksować miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i jajko. Po chwili dodać twaróg, mąkę, kaszę. Gotowe ciasto odstawić na 1 h. Po tym czasie formować knedle z całą truskawką w środku. Uwaga! Ciasto będzie dość rzadkie, więc proszę się nie przerazić :) Trzeba w pobliżu przygotować sobie mąkę i co chwilę obsypywać nią ręce-wtedy nie będzie się nic kleić. Można też maczać ręce w wodzie. Wracając do knedli, gotujemy je w nieosolonej wodzie 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Panierka:

50 g masła
1/3 szkl. bułki tartej
łyżka cukru

Na patelni rozpuścić masło, smażyć z bułką i cukrem na złoto. W gotowej panierce obtoczyć knedle (ładnie się przykleja).

Sos:
trochę soku z cytryny
reszta truskawek
łyżka cukru
Wszystko zmiksować i polać gotowe knedle.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. no to narobiłam sobie smaka na knedle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne knedle z truskaweczkami,mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. prawdziwa rozpusta ;) ale wierze, ze 12-14 sztuk to zdecydowanie za malo ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mhmmh.. z wielką chęcią wypróbowałabym ;-) I te czerwoniutkie truskaweczki w połączeniu z twarogiem.. mmh!

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, chętnie zjadłabym te knedli. Bardzo lubię!!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ głodna zrobiłam się na widok Twoich truskawkowych knedli! :) Jeszcze w tym roku ich nie robiłam, ale trzeba będzie to czym prędzej zmienić ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń