wtorek, 12 lipca 2011

Ciasto marchewkowe

Myślę, że każdy ma jakiś swój przepis na ciasto marchewkowe, ja dziś prezentuję mój sprawdzony. To było moje drugie podejście, które wreszcie się udało :) Pierwsze takie ciacho robiłam kiedyś z przepisu, w którym nie było...mąki! Pomyślałam, że tak po prostu musi być, ale się okazało, że chyba ktoś zapomniał jej uwzględnić i wyszła, jednym słowem, "cegła". Tym razem sprawdziłam dwa razy, czy na pewno jest tutaj mąka :) A przepis znalazłam na jakimś wycinku z gazety w moim kulinarnym zeszycie. Wyrosło jak szalone!



Składniki:

2 szkl. mąki
2 szkl. drobno startej marchewki (ok. 4 szt.)
1 szkl. oleju
4 jajka
1 szkl. cukru (u mnie 3/4 szkl.)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
po łyżce rodzynek, płatków migdałowych, orzechów i posiekanej czekolady
szczypta soli

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dalej ucierając dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Na końcu powoli wlewać olej. Na koniec dodać marchewkę, czekoladę i bakalie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy, u mnie była to tortownica ale spokojnie może być brytfanka, bo jak widać, ciasto bardzo wyrosło. Piec ok. 45 minut w nagrzanym do 200st. C piekarniku.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię marchewkowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto:) Uwielbiam marchewkowe!!!!Uściski!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. AH, marchewkowe to ja uwielbiam! Twoja wersja wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, marchewkowe ciacha są pyszne :) Pamiętam, że jak zrobiłam marchewkowo-czekoladowe to pół blaszki zniknęło dosłownie w kilka minut, tak im zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie skorzystam z Twojej propozycji ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń