Składniki:
1 1/2 szkl. łuskanej zielonej soczewicy
2 cebule
3 marchewki
pół małego selera
pietruszka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki maggi
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
2 łyżeczki majeranku
łyżeczka cząbru (pominęłam)
pęczek posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól
Soczewicę zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia, osączyć i zalać w garnku 8 szkl. wody. Lekko posolić całość i gotować na małym ogniu. Podczas gotowania kolejno dodawać: posiekaną i podsmażoną na oliwie cebulę oraz starte na dużych oczkach: marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy soczewica będzie prawie miękka dodać koncentrat, maggi, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i cząber. Zupę gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Po rozlaniu do talerzy posypać natką pietruszki.
Zupę można też zaprawić odrobiną śmietany.
Smacznego!
nie jestem fanką soczewicy, ale dla zdrowotności zdarza mi się po nią sięgnąć. kiedyś jadłam podobną zupkę i to chyba moja ulubiona wersja danie z soczewicy
OdpowiedzUsuńUwielbiam soczewicy, więc chętnie zjadłabym tą zupę, mniam,mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupy wygląda u Ciebie przepysznie ....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję za komentarze, a zupkę bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuńA ja nie mam soczewicy ale muszę w końcu ją kupić i prawdopodobnie Twoja zupka pójdzie na pierwszy ogień:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
W takim razie czekam z niecierpliwością na relację :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDla mnie rewelacja, zabieram się do zrobienia takiej zupy już od jakiegoś czasu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMHmh.. takie zupki to w sam raz dla mnie ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Zupka zachęcająca...:) ugotuję w kociołku, nad ogniskiem http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1073.html
OdpowiedzUsuń+100 do aromatu i smaku ;)