środa, 31 sierpnia 2011

Świderki w sosie ziołowo-serowym

Już po przeczytaniu przepisu wiedziałam, że to będzie pyszne! Takie niepozorne danie, a smak ma nieziemski :) Żeby uczynić je trochę zdrowszym, użyłam makaronu pełnoziarnistego i oczywiście ugotowałam go al dente. Na prawdę polecam, gwarantuję, że będzie smakowało każdemu :) Przepis z sierpniowego "Dania za grosik".


Składniki:

40 dag makaronu świderki (mała paczka)
2-3 łyżki oleju
10 dag sera z niebieską pleśnią (ja dałam serek topiony)
1/2 szkl. bulionu drobiowego z kostki
1/2 szkl. śmietany
2-3 łyżki startego żółtego sera
1/3 szkl. ulubionych, najlepiej świeżych, ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki itp.)
sól, pieprz

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i włożyć ser z pleśnią lub serek topiony. Na malutkim ogniu mieszamy, dopóki ser się rozpuści. Zalać bulionem wymieszanym ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać starty ser żółty i wszystko zagotować. Na patelnię wrzucić makaron i wymieszać wszystko z sosem doprawiając solą i pieprzem.
Makaron niestety nie nadaje się do odgrzania, ale moim zdaniem nawet na zimno smakuje super :)

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. No i zrobiłam się okropnie głodna.. Wspaniałe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, tak to na pewno jest pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie oblepione sosem, już je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam się głodna...poczęstuję się...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię makaron z serem pleśniowym, proste ale przepyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  6. Owszem, tego typu Wspaniałości zjadamy z wielką chęcią ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń