Składniki:
40 dag makaronu świderki (mała paczka)
2-3 łyżki oleju
10 dag sera z niebieską pleśnią (ja dałam serek topiony)
1/2 szkl. bulionu drobiowego z kostki
1/2 szkl. śmietany
2-3 łyżki startego żółtego sera
1/3 szkl. ulubionych, najlepiej świeżych, ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki itp.)
sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i włożyć ser z pleśnią lub serek topiony. Na malutkim ogniu mieszamy, dopóki ser się rozpuści. Zalać bulionem wymieszanym ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać starty ser żółty i wszystko zagotować. Na patelnię wrzucić makaron i wymieszać wszystko z sosem doprawiając solą i pieprzem.
Makaron niestety nie nadaje się do odgrzania, ale moim zdaniem nawet na zimno smakuje super :)
Smacznego!
No i zrobiłam się okropnie głodna.. Wspaniałe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńo, tak to na pewno jest pycha:)
OdpowiedzUsuńcudownie oblepione sosem, już je lubię :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna...poczęstuję się...:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię makaron z serem pleśniowym, proste ale przepyszne danie
OdpowiedzUsuńOwszem, tego typu Wspaniałości zjadamy z wielką chęcią ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl