piątek, 20 listopada 2009

Mufinki kawowe

Mufinkowy szał ogarnął mnie już dawno. Jak tylko zdobyłam silikonowe formy do pieczenia tych smakowitości, piekę je co najmniej raz w tygodniu chociażby po to, żeby zabrać ze sobą na zajęcia. Wrzucam do nich to, co mam aktualnie w domu typu: orzechy,jabłko,suszone owoce itp. Ta wersja jest z kawą, oryginalny przepis pochodzi stąd http://http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,4432937,title,Mufiny-cappuccino-z-czekolada,index.html




Składniki:

2 szkl. mąki

1/2 szkl. cukru

2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub cappuccino

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki cynamonu

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl. mleka

1/2 kostki rozpuszczonego masła

1 jajko

kilka kropli olejku waniliowego

można dodać pokruszoną czekoladę

Nagrzać piekarnik do 190 st.C. Mąkę, cukier, kawę, sól i cynamon wymieszać. Mleko, jajko, olejek wymieszać w drugiej misce. Do suchych składników dodać płynne i nie dokładnie wymieszać. Nakładać w foremki i piec 30 minut.

6 komentarzy:

  1. kochana, ile mufinków wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nati, to przepis standardowy czyli na 12 szt. w porywach do 14-zależy ile nałorzysz do foremek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Uciekam piec te cudowne mufinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam w takim razie na relację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Były cudowne !! ;) cała rodzinka się zajadała... jutro chcę upiec torcik walentynkowy... mam nadzieję, że bedzie równie smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi miło i cieszę się, ża smakowało :) Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć udanego wypieku torciku :))

    OdpowiedzUsuń