Składniki:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka
jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
nutella
Wymieszać w misce suche składniki, wlać olej i mleko z roztrzepanym jajkiem. Wszystko wymieszać łyżką. Formę do pieczenia mufinek wyłożyć papilotkami (lub nie, jeśli forma jest silikonowa). Nakładać po łyżce ciasta do każdej foremki, nałożyć łyżeczkę nutelli i znów nałożyć łyżkę ciasta. Na wierzch położyć kolejną małą porcje nutelli i wykałaczką zrobić "esy floresy". Foremki muszą być zapełnione do 3/4 wysokości i nie więcej bo strasznie rosną i mogą "wyskoczyć" z foremki :)
Smacznego :)
Bardzo dobre. Polecam:-)
OdpowiedzUsuńMiałam okazje skosztować te mufinki z nutellą i muszę przyznać że są przepyszne;))
OdpowiedzUsuńna ile babeczek ten przepis? :)
OdpowiedzUsuńMi wyszło coś ok 15, trzeba mało nakładać do foremek bo bardzo duże rosną.
OdpowiedzUsuńw jakiej temperaturze i jak długo powinnam piec te mufinki???
OdpowiedzUsuńW nagrzanym piekarniku do 180st.C przez jakieś 20-25 minut. Ja nigdy nie trzymam się ścisło czasu, po prostu patrzę czy odpowiednio już urosły i czy zaczynają się rumienić. W tym przypadku muszą być one blade-tak jak widać na obrazku :)
OdpowiedzUsuńW piekarniku już sa :) dodałam sobie dwa banany dodatkowo do ciasta:) Jest nutella musi byc i banan; tylko ciekawe jak wyjda:) Wystrzeliły w górę, a w domu pięknie pachnie!:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAgnieszko, bardzo się cieszę, że przepis się spodobał na tyle, żeby go wypróbować :) Koniecznie musisz napisać jak smakowały, z bananem musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam!
super ten przepis nigdy mi się nie znudzi:)
OdpowiedzUsuń:) Nutellę można też zastąpić czymś innym i też z pewnością wyjdzie coś dobrego :)
OdpowiedzUsuń