wtorek, 23 marca 2010

Mufinki z nutellą

Te mufinki to połączenie dwóch przepisów plus moja inicjatywa. Taki mix :) Podstawowy przepis na ciasto mufinkowe zaczerpnęłam od Ewy Wachowicz z "Mufinek bananowych", natomiast pomysł na nutellę wzięłam od dorotus76. Wprowadziłam jeszcze swoje modyfikacje i tak oto powstały takie babeczki. Są bardzo delikatne, aromatyczne i wilgotne. Jako ciekawostke dodam, iż użyłam nutelli własnej roboty-ze śliwek węgierek i kakao,smakuje bardzo podobnie do tej prawdziwej. W przetworach specjalizuje się moja siostra, ale może kiedyś śliwkowa nutella doczeka się publikacji na tymże blogu :)


















Składniki:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka
jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
nutella

Wymieszać w misce suche składniki, wlać olej i mleko z roztrzepanym jajkiem. Wszystko wymieszać łyżką. Formę do pieczenia mufinek wyłożyć papilotkami (lub nie, jeśli forma jest silikonowa). Nakładać po łyżce ciasta do każdej foremki, nałożyć łyżeczkę nutelli i znów nałożyć łyżkę ciasta. Na wierzch położyć kolejną małą porcje nutelli i wykałaczką zrobić "esy floresy". Foremki muszą być zapełnione do 3/4 wysokości i nie więcej bo strasznie rosną i mogą "wyskoczyć" z foremki :)

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Bardzo dobre. Polecam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam okazje skosztować te mufinki z nutellą i muszę przyznać że są przepyszne;))

    OdpowiedzUsuń
  3. na ile babeczek ten przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi wyszło coś ok 15, trzeba mało nakładać do foremek bo bardzo duże rosną.

    OdpowiedzUsuń
  5. w jakiej temperaturze i jak długo powinnam piec te mufinki???

    OdpowiedzUsuń
  6. W nagrzanym piekarniku do 180st.C przez jakieś 20-25 minut. Ja nigdy nie trzymam się ścisło czasu, po prostu patrzę czy odpowiednio już urosły i czy zaczynają się rumienić. W tym przypadku muszą być one blade-tak jak widać na obrazku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W piekarniku już sa :) dodałam sobie dwa banany dodatkowo do ciasta:) Jest nutella musi byc i banan; tylko ciekawe jak wyjda:) Wystrzeliły w górę, a w domu pięknie pachnie!:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko, bardzo się cieszę, że przepis się spodobał na tyle, żeby go wypróbować :) Koniecznie musisz napisać jak smakowały, z bananem musiały być pyszne :)
    Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. super ten przepis nigdy mi się nie znudzi:)

    OdpowiedzUsuń
  10. :) Nutellę można też zastąpić czymś innym i też z pewnością wyjdzie coś dobrego :)

    OdpowiedzUsuń