Składniki (na 20 sztuk):
3 banany
1 szkl. oleju roślinnego
2 jajka
1 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag krówek
Rozgnieść banany,ja użyłam blendera.Wymieszać w dużej misce wszystkie suche składniki, oprócz krówek. W drugiej misce ubić olej z jajkami, też zrobiłam to blenderem (w 3 sekundy). Powstanie nam w ten sposób majonez-nie przerażajmy się,wszystko jest pod kontrolą :) Do suchych składników dodać ubity olej z jajkami i banany.Wszystko niedokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę krówki. Wymieszać wszystko i nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Podczas pieczenia krówki się wytapiają, dlatego muszą być papilotki bo inaczej nie oderwiemy muffinek od foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st.C ok. 25 minut.
Polecam :)
ta biedronka skutecznie rozprasza ;P fantastyczne zdjęcie! a muffiny? już tu czuję ich zapach!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) Cieszę się niezmiernie , że ktoś docenił moje starania :D
OdpowiedzUsuńNigella nie jest amerykanką
OdpowiedzUsuńAleż oczywiście, że nie jest. Miałam tutaj na myśli, że muffinki są narodowym przysmakiem Amerykanów.
OdpowiedzUsuńZ krówkami plus banany, to dopiero muszą pysznie smakować, chętnie się piszę na jedną :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam ale dobrze smakują też zamiast krówki z ciemną czekoladą
OdpowiedzUsuńRobiłam, UWAGA są pyszne.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że tak posmakowały :)
OdpowiedzUsuńSłodziutkie wypieki ;-D Też zamierzam takie w weekend upiec ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
W takim razie czekam na opinię :)
OdpowiedzUsuńja też zaraz upiekę :) a myślicie że jak użyje silikonowych foremek to też nie bedę mogła ich wyjąć?-Ola
OdpowiedzUsuńWitaj Olu, przepraszam za późną odpowiedź. Ja piekłam w silikonowych, ale zdecydowanie radzę użyć papilotek bo się wszystko sklei i nie będzie szans na wyjęcie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Właśnie upiekłam i są przepyszne :) polecam ;]
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tak posmakowały :)
OdpowiedzUsuńdobrze sprawdzają się też foremki aluminiowe, trzeba je tylko natłuścić przed pieczeniem :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam pyyyychotka
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuńa co to olej roślinny?
OdpowiedzUsuńZ roślinki, np. słonecznikowy u mnie :)
OdpowiedzUsuńCo zrobić by urosły, a raczej co robię źle że nie rosną lub prawie nie rosną??
OdpowiedzUsuńHmm...Może za dokładnie mieszasz ciasto? Robiąc muffinki ciasto musi mieć grudki.
OdpowiedzUsuńMuffinki wychodzą rewelacyjnie i również tak smakują:)))
OdpowiedzUsuńA szklanka oleju to nie za dużo?
OdpowiedzUsuńSzklanka oleju może trochę przerażać, ale jest na prawde w porządku jak widać po powyższych komentarzach :)
OdpowiedzUsuńja daje 0,5 szklanki i mi zawsze wychodzą przepyszne;) jak dodaje krówek radze zmiejszyć ilosc cukru bo są po prostu zbyt słodkie.
OdpowiedzUsuńA ja mam takie pytanie:może być mąka pszenna pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńNie ryzykowałabym bo ciasto może być ciężkie i zbite, chyba że pomieszać ze zwykłą.
OdpowiedzUsuńWitam, upiekłam te muffinki z mąki pełnoziarnistej i wyszły super
UsuńP.S.
Używam mąki pełnoziarnistej do wszystkich wypieków i nie zmienia to ich jakości :)
Jak dotąd moje ulubione muffinki
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne. Przepis dodaję do ulubionych :D
OdpowiedzUsuń