piątek, 7 maja 2010

Muffinki bananowe Nigelli

Mimo, że ograniczyłam ilość cukru do minimum, to i tak wyszły bardzo słodkie-to za sprawą krówek, które również się tu znajdują. Gdybym zrobiła wszystko zgodnie z przepisem, równie dobrze mogłabym zjeść sobie na deser łyżke cukru :) Jak Amerykanie mogą jeść tyle słodkiego!? Ale wracając do muffinek, są jednymi z najpyszniejszych jakie kiedykolwiek jadłam!! Połączenie banana z toffi-pychotka! Niestety banan to jedyny zdrowy składnik, ale mimo wszystko naprawdę warto spróbować :)



















Składniki (na 20 sztuk):
3 banany
1 szkl. oleju roślinnego
2 jajka
1 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag krówek

Rozgnieść banany,ja użyłam blendera.Wymieszać w dużej misce wszystkie suche składniki, oprócz krówek. W drugiej misce ubić olej z jajkami, też zrobiłam to blenderem (w 3 sekundy). Powstanie nam w ten sposób majonez-nie przerażajmy się,wszystko jest pod kontrolą :) Do suchych składników dodać ubity olej z jajkami i banany.Wszystko niedokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę krówki. Wymieszać wszystko i nakładać do foremek wyłożonych papilotkami.  Podczas pieczenia krówki się wytapiają, dlatego muszą być papilotki bo inaczej nie oderwiemy muffinek od foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st.C ok. 25 minut.

Polecam :)

30 komentarzy:

  1. ta biedronka skutecznie rozprasza ;P fantastyczne zdjęcie! a muffiny? już tu czuję ich zapach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje bardzo :) Cieszę się niezmiernie , że ktoś docenił moje starania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigella nie jest amerykanką

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ oczywiście, że nie jest. Miałam tutaj na myśli, że muffinki są narodowym przysmakiem Amerykanów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z krówkami plus banany, to dopiero muszą pysznie smakować, chętnie się piszę na jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo polecam ale dobrze smakują też zamiast krówki z ciemną czekoladą

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam, UWAGA są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się bardzo, że tak posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Słodziutkie wypieki ;-D Też zamierzam takie w weekend upiec ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. W takim razie czekam na opinię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja też zaraz upiekę :) a myślicie że jak użyje silikonowych foremek to też nie bedę mogła ich wyjąć?-Ola

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Olu, przepraszam za późną odpowiedź. Ja piekłam w silikonowych, ale zdecydowanie radzę użyć papilotek bo się wszystko sklei i nie będzie szans na wyjęcie :)
    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie upiekłam i są przepyszne :) polecam ;]

    OdpowiedzUsuń
  14. Cieszę się, że tak posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dobrze sprawdzają się też foremki aluminiowe, trzeba je tylko natłuścić przed pieczeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie zrobiłam pyyyychotka

    OdpowiedzUsuń
  17. a co to olej roślinny?

    OdpowiedzUsuń
  18. Z roślinki, np. słonecznikowy u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Co zrobić by urosły, a raczej co robię źle że nie rosną lub prawie nie rosną??

    OdpowiedzUsuń
  20. Hmm...Może za dokładnie mieszasz ciasto? Robiąc muffinki ciasto musi mieć grudki.

    OdpowiedzUsuń
  21. Muffinki wychodzą rewelacyjnie i również tak smakują:)))

    OdpowiedzUsuń
  22. A szklanka oleju to nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
  23. Szklanka oleju może trochę przerażać, ale jest na prawde w porządku jak widać po powyższych komentarzach :)

    OdpowiedzUsuń
  24. ja daje 0,5 szklanki i mi zawsze wychodzą przepyszne;) jak dodaje krówek radze zmiejszyć ilosc cukru bo są po prostu zbyt słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja mam takie pytanie:może być mąka pszenna pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie ryzykowałabym bo ciasto może być ciężkie i zbite, chyba że pomieszać ze zwykłą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, upiekłam te muffinki z mąki pełnoziarnistej i wyszły super
      P.S.
      Używam mąki pełnoziarnistej do wszystkich wypieków i nie zmienia to ich jakości :)

      Usuń
  27. Jak dotąd moje ulubione muffinki

    OdpowiedzUsuń
  28. Są rewelacyjne. Przepis dodaję do ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń