Pomysł ze styczniowego "Sól i pieprz".
Składniki:
1 1/3 szkl. mąki
100g masła
5 jajek
20 dag wędzonego boczku
3 pory
100 ml mleka
300g śmietany
10 dag startego żółtego sera
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Mąkę zagnieść z masłem, 1 jajkiem, 1/2 łyżeczki soli. Kulę ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Boczek pokroić w paski, a pory w krążki. Pozostałe 4 jajka wymięszać z mlekiem i śmietaną. Dodać żółty ser, pory i połowę boczku. Wszystko dokładnie wymięszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim wysmarowane okrągłe naczynie żaroodporne, u mnie mała tortownica wyłożona papierem do pieczenia. Trzeba uformować wysokie brzegi (ok. 3 cm), żeby nam masa nie uciekła :) Nastepnie na ciasto wylać masę, posypać pozostałym boczkiem i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu trzeba troszke poczekać zanim się ten kisz wyjmie z formy, masa musi zastygnąć.
Polecam :)
Nie przepadam za porem, ale tutaj prezentuje się naprawdę smacznie.Też uwielbiam gałkę muszkatołową :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie:
http://dream-about-muffins.blogspot.com/
coś wspaniałego i to połączenie kolorów
OdpowiedzUsuńmam ochotę zrobić takie cuś z porem, tylko jakoś nie ma kiedy.. :(
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie. również uwielbiam wszelkiego typu zapiekanki
OdpowiedzUsuńi pierwszy raz widzę słowo kisz, znaczy zawsze spotykałam quiche, ale jak widać wszystko można spolszczyć :)
Pyszne! bardzo lubię tarty, moja ulubiona to z cebulą...myślę że ta z porem tez smakuje wspaniale:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jest tyle chętnych na ten kisz,a więc...do roboty :)
OdpowiedzUsuńależ on jest ładnie kolorowy!
OdpowiedzUsuńŁadny kolor i wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńCudowne kolory, wspaniała zapiekanka, już czuję się głodna !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wygląda bardzo apetycznie, ale nigdy nie jadłam takich tart, kiszy itp i ciekawi mnie jak smakuje ta masa jajeczno- smietanowa, bo nie jestem do niej przekonana
OdpowiedzUsuń