poniedziałek, 28 marca 2011

Olatki ryżowe z konfiturami

...czyli takie placki w wersji deserowej. Pyszne! Robiłam już dwa razy i na pewno nie na tym koniec. Mają fantastyczny posmak pomarańczy...i koniecznie trzeba je posmarować dżemem, bo wtedy smakują jeszcze lepiej :) Przepis z "Prześlij przepis-dania z kaszy i ryżu".


Składniki:

2 szkl. ryżu
4 szkl. mleka
2 łyżki masła
5 jajek
łyżka cukru
łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej (ja dałam więcej, ale może też być aromat pomarańczowy)
bułka tarta
sól
konfitura dowolna (u mnie dżem śliwkowy)
olej
cukier puder

Ryż opłukać i gotować na mleku do momentu, aż będzie bardzo gęsty-stale mięszając. Całkowicie ostudzić. Do ryżu dodać miękkie masło, wbić 2 jajka, wsypać cukier i skórkę pomarańczową. Wszystko wyrobić, najlepiej ręką, bo mikserem się nie da-próbowałam :) Doprawić solą. Z masy formować okrągłe i cienkie placuszki. Może się zdarzyć, że masa będzie się rozpadać-może to być skutkiem tego, że ryż nie został dobrze wystudzony. Placuszki obtaczać w pozostałych, rozkłóconych jajkach i bułce. Smażyć na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i udekorować konfiturą.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Super pomysł :) Przepis zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś wstrząsa mną wizja ryżu na mleku brrrr :) Chyba uraz z dzieciństwa, ale na placki może się skuszę, bo smażone, to pewnie zupełnie inaczej smakują :) Pozdrawiam wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  3. no nie pomyślałabym, ale zapowiada się cudnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ryżu gotowanego na mleku? To musi mieć bajeczny smak!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tych, którzy nie przepadają za ryżem na mleku-nie ma się czego obawiać :)) Aromat pomarańczowy całkowicie zmienia smak.
    Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być dobre! Z ryżem? Uwielbiam ryż na słodko!!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny deser, ale i na obiadek dobre...

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam, ale chętnie spróbowałabym...:)

    OdpowiedzUsuń