niedziela, 3 kwietnia 2011

Tarta jabłkowa

Dawno nie piekłam tarty, a że znalazłam fajny i prosty przepis to zabrałam się do roboty. Tarta smakuje jak szarlotka z budyniem (jeśli ktoś jadł, to wie czego można się spodziewać). Lekko zmodyfikowałam przepis z braku składników, ale nie wątpię, że z dodatkiem wina byłaby jeszcze lepsza, ale szczegóły poniżej, w przepisie. Pomysł z marcowego "Sól i pieprz".






Składniki na ciasto:

1 1/2 szkl. mąki
1 łyżka cukru
1 zółtko
125 g masła
szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść z 2 łyżkami wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanej i wysypanej tartą bułką formy. Ciasto ponakłuwać widelcem, żeby nam "nie urosło". Piec 10 minut.

Składniki na krem:

1 op. budyniu waniliowego
200 ml białego wina+150 ml soku jabłkowego (ja to wszystko zastąpiłam 350 ml mleka)
op. cukru waniliowego
ok. 6 jabłek
1 białko
3 łyżki dżemu jabłkowego (pominęłam)

Ugotować budyń na winie i soku (u mnie na mleku) z cukrem waniliowym, ostudzić. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. 3 jabłka pokroić w kostkę, resztę na cieniutkie plasterki. Białko ubić i razem z jabłkami pokrojonymi w kostkę dodać do wystudzonego budyniu. Rozprowadzić po cieście. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek w taki sposób, jak widać na zdjęciu. U mnie były małe jabłka, więc zmieściły mi się dwa okręgi, z dużych pewnie by wyszedł jeden. Piec 40 min. Posmarować dżemem. Zamiast tego ja trochę polukrowałam cytrynowym lukrem-nie bardzo widać na zdjęciach po wsiąkł :)

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Oj też robię tartę z jabłkami i kremem budyniowym, pycha! A Twoja wygląda nieziemsko! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja wczoraj nie miałam pomysłu co upiec (no i w sumie chęci też nie miałam). tarty z jabłuszkami bardzo lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis. Własnie znalazłam podobny w "Biedronkowej" gazetce i zamierzam wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, a tarta wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. to zdecydowanie moje smaki. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada świetnie, to również i moje smaki, chętnie zjadłabym kawałeczek
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też dawno tarty nie piekłam a to takie wdzięczne ciasto :) Twoja wygląda bardzo apetycznie. skoro smakuje jak szarlotka z budyniem, tym bardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mhmh.. niezastąpiony przysmak w kuchni!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę, że jest dużo chętnych na tą tarte :) Zatem dziękuję za komentarze i polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszystkie ciasta z jablkami, Twoja tarta wyglada naprawde bardzo smacznie : )
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda ta tarta, też bym chętnie zrobiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda..poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie się prezentuje:) Uwielbiam jabłka w wypiekach:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Częstujcie się do woli i zachęcam do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O, z kremem budyniowym. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dzisiaj robiłam prawie identyczna, z tym ze twoja lepiej wyglada :D

    OdpowiedzUsuń