czwartek, 23 czerwca 2011

Pizza włoska z cukinią i pomidorami

...na ekstra grubym cieście. Gwarantuję, że taką porcją może się najeść kilkuoosobowa rodzina. Pizza na pewno jest dużo zdrowsza od tych gotowych, no i dużo większa :) I szybka w wykonaniu. Przepis na ciasto zapożyczyłam z innej pizzy, natomiast dodatki są moją inwencją twórczą :)


Składniki na ciasto:

1 szkl. mleka
4 szkl. mąki 
5 dag drożdży
4 łyżki oleju
łyżka cukru
jajko 
sól

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, cukier i dodać łyżkę mąki. Odstawić na 5 minut. Dodać rozczyn do reszty mąki, dodać jajko, olej, posolić i wyrobić gładkie ciasto, które następnie odstawiamy na wyrośnięcia. 

Dodatki:

2 młode cukinie
6-7 pomidorów
kapary
mozzarella (u mnie brak, ale idealnie tu pasuje)
zioła (u mnie bazylia, zioła prowansalskie)
sól, pieprz

Cukinię, pomidory pokroić w plasterki i układać na zmianę-pomidor i cukinia. Ułożyć kapary, mazzarellę, posypać ziołami, solą i pieprzem. 

Pizza piecze się dosyć długo z racji grubej warstwy dodatków, u mnie piekła się ok. 50 min. w 180 st.C.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Justynko, od razu zrobiłam się głodna...Pięknie wygląda Twoją pizzę..Niesamowita i zdrowa pizza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No no.. ekstra ta Twoja, nie tylko ekstra gruba, ale zapewne ekstra smaczna ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie dodatki, jak dla mnie pizza idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię pizzy na grubych spodach.
    Z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną:))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń