Składniki na ciasto:
1 szkl. mleka
4 szkl. mąki
5 dag drożdży
4 łyżki oleju
łyżka cukru
jajko
sól
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, cukier i dodać łyżkę mąki. Odstawić na 5 minut. Dodać rozczyn do reszty mąki, dodać jajko, olej, posolić i wyrobić gładkie ciasto, które następnie odstawiamy na wyrośnięcia.
Dodatki:
2 młode cukinie
6-7 pomidorów
kapary
mozzarella (u mnie brak, ale idealnie tu pasuje)
zioła (u mnie bazylia, zioła prowansalskie)
sól, pieprz
Cukinię, pomidory pokroić w plasterki i układać na zmianę-pomidor i cukinia. Ułożyć kapary, mazzarellę, posypać ziołami, solą i pieprzem.
Pizza piecze się dosyć długo z racji grubej warstwy dodatków, u mnie piekła się ok. 50 min. w 180 st.C.
Smacznego!
Justynko, od razu zrobiłam się głodna...Pięknie wygląda Twoją pizzę..Niesamowita i zdrowa pizza:)
OdpowiedzUsuńNo no.. ekstra ta Twoja, nie tylko ekstra gruba, ale zapewne ekstra smaczna ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
bardzo lubię takie dodatki, jak dla mnie pizza idealna :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię pizzy na grubych spodach.
OdpowiedzUsuńZ takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną:))
Pozdrawiam:)